Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Első alkalommal szerveztek szakmai konferenciát a Völgységi Múzeumban Bonyhádon a katonai térképészet nap alkalmából február 3-án.

Bemutatja a térképészeti különlegességeket

Az esemény alapvető célja a térképészeti különlegességek bemutatása, a térképek fejlődésének nyomonkövetése, a technika és technológiai fejlődés befolyásoló hatásának bemutatása és a különböző korokban a térképek jelentőségének pillanatfelvételezése. Ezzel a programmal szeretnének hagyományt teremteni.

Főszerepbe került a geoinformatika

Farkas István Gergő, a Völgységi Múzeum igazgatója a megnyitót követően egészen a római korig visszanyúló ismert és kevésbé ismert térképeket, térképezési technikákat, viszonyítási és tájékozódási praktikákat mutatott be. Dr. Gyenizse Péter, a PTE Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docense a geoinformatika sokszínűségéről tartott előadást, majd Gábor Zsolt muzeológus Szeged szabad királyi város idejében készült térképét mutatta meg az érdeklődőknek.

A Völgységi Múzeum tudományos műhelyként is folytatja tematikus programjait: február 11-én a Nők a Tudományban szakmai napra várják az érdeklődőket.

 

Képek: Völgységi Múzeum Facebook oldala