Pontos részletek érkeztek az Illyés Gyula Megyei Könyvtár bezárásáról és újranyitásáról. A könyvtár a fűtési szezon végéig korlátozottan fogad olvasókat. A beiratkozott olvasók számára a mai naptól előreláthatólag 2023 áprilisáig a következő szolgáltatások lesznek elérhetőek: Kabátos kölcsönzés, Kapukönyvtár, Otthonkönyvtár.

Kabátos kölcsönzés

Minden pénteken 9-17 óráig a 16 °C-ra temperált olvasói terekben biztosítják a személyes válogatás lehetőségét. Előzetes bejelentkezés után a Helytörténeti részlegben lehet kutatni.

Kapukönyvtár

Az előzetesen megkért dokumentumok összekészítését maximum kétnapos határidővel vállalja a könyvtár. A csomagokat átvenni előre egyeztetett időpontban hétfőtől péntekig 9-17 óra között lehet a könyvtár előterében. Kölcsönzéshez választani a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár online katalógusából lehet, ez a gyerekkönyvtárra is vonatkozk, de a könyvtárosok is szívesen ajánlanak olvasnivalót. A kölcsönzés lehetőségét az egész megyében biztosítják. A könyvtárból egyszerre 10 dokumentumot lehet kivinni. 

Otthonkönyvtár

A beiratkozott olvasólknak havonta egyszer (kedden vagy pénteken), csak Szekszárd területén, házhoz szállítja a könyvtár a kért dokumentumokat. A kiszállítást megelőző napig beérkezett listák teljesítését vállalják a következő kiszállításkor. A kölcsönzés lebonyolításához kérnek egy szállítási címet. 


A legtöbb intézmény arra kényszerül, hogy bezárjon télre, de legalábbis bevezessen bizonyos megszorításokat, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzet nem engedi meg, hogy ugyanúgy működjön minden, mint az előző években. Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár is bizonyos korlátozásokat vezet be.

– A legfontosabb dolog, amit felkészülésként tettünk az az, hogy megnéztük azt, hogy mi az az egyértelmű követelményrendszer, ami egy fűtésleállításnál minimum szintet fenn kell tartani az állományvédelem szempontjából. Én azt látom, hogy minden jelentős könyvtár azon a logikán működik, hogy lehet, hogy korlátozni kell a nyitvatartást, de egy dolgot biztosan fenntartanak; fenntartanak egy olyan temperáló hőmérsékletet, ez a 16 fok, ami biztosítja a könyvek védelmét. – tudtuk meg Liebhauser Jánostól, a könyvtár igazgatójától.

Mint elmondta, a papír alapú dokumentumok, a könyvtárban nyilvánvalóan a könyvek 16 foktól alacsonyabb hőfokban nem lehetnek, hiszen tönkremennek, bepenészesednek.

Az intézmény igazgatójától azt is megtudtuk, hogy amint az iskolákban beköszönt a téli szünet, semmilyen közintézmény nem lesz nyitva, így két hétre a könyvtár is bezár.