Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Igazán figyelemre méltó a szlovén szőlőtőke, amit több mint 366 évesre becsültek és még ma is gyönyörű, teremő növény.

A szlovén Maribor kedves város, épített örökségén és fekvésén felül pedig a bor is meghatározó turisztikai tényezőnek számít. Sőt, kijelenthetjük, hogy a borospincék és a szőlészet Maribor szimbólumai is, pedig ezek a pincék kevéssé szem előtt lévő látványosságok: a város egésze alatt futnak és elképesztő mennyiségű palackot rejtenek. Ha itt járunk, mindenképp menjünk el egy pincelátogatásra, mert egyedi és óriási élmény, de most foglalkozzunk egy kicsit a „stara trta”-val, vagyis az Öreg szőlővel, aminek megkapó története van, ami csaknem 400 évet ölel fel.

Hogy honnan nyertek bizonyosságot arról, hogy ez a világ legrégebbi, még ma is termő szőlőtőkéje? Egy 1657-es festmény segített, mivel már azon is szerepel a ház és a homlokzatán futó szőlő. Az Öreg szőlő fajtája Žametovka, ez egy szlovén kékszőlő-fajta, ami édes vörös bort ad, ahogy említettük a mai napig.

Ha jó évük van, körülbelül 50 kilónyi szőlőt ad a romantikus látványt nyújtó növény, a mennyiségből pedig apróbb üvegcséket töltenek meg és maga a város ajándékozza el ezeket a borokat. Kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, nagyon magas az eszmei értéke ezeknek az italoknak. Hiszen mégiscsak egy veterán, egy rengeteget látott tőke adja. Gondoljunk csak bele, a török hódoltság óta a várossal van egy élőlény, egy aktív és gyönyörű növény! Még saját himnuszt is írtak neki és a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült szép kora miatt.

Tényleg rengeteg viszontagságon át maradt meg: volt, hogy a környéket tűz pusztította, máskor a tőkét élősködők támadták meg, de a II. világháború bombázásai sem fogtak rajta. Ez a szőlő még mindig büszkén terem! Épületében pedig szőlőmúzeum, borászati kiállítás és kóstolóterem mesél a szlovén bortermesztésről, az Öreg szőlő történetéről.

Érdekesség, hogy Magyarországon is van belőle: körülbelül tíz évvel ezelőtt ajándékoztak két oltványt, melyek Keszthelyen és Tihanyban vannak.