„Ki jut a várba” – többek között ez volt a kérdés. A Pécsi Tudományegyetem 2022 évi innovációs díját elnyert társasjátékok bemutatkoztak Magyarország legnagyobb szakkiállításán, Budapesten. A Lurdy Ház konferenciaközpontjában tartott rendezvényen nagy sikert arattak az egyetem munkatársai által kifejlesztett, játékos oktatási eszközként is alkalmazható társasjátékok.

Családok érdeklődtek a játékos matematika, logika iránt

A Társasjátékok Ünnepére két nap alatt kilátogató többezres közönségből sokan már csak azért is megálltak a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar standján, hogy meg¬kér¬dez-zék, mit keres az egyetem egy ilyen típusú rendezvényen? 

„Szinte kivétel nélkül minden látogató nagyon jó ötletnek tartotta az oktatásban és a pedagógusképzésben felhasználható, de a családok számára is hasznos szórakozást nyújtó társasjátékok fejlesztését. Az érdeklődők között voltak kisgyermekes családok, fiatalok és idősek, pedagógusok és egyetemi hallgatók egyaránt.”

Ezt írta közleményében az intézmény. 

A Piatnik kiadásában a Dienes-játékok sorozatban megjelent „Ki jut a várba” és „Erdők játéka” társasokat a helyszínen kipróbálók maguk is átélhették azokat az izgalmas logikai kalandokat, amelyet az iskolai matematikaórákra is igyekeznek becsempészni a PTE szakemberei. A pedagógusok számára éppen ezért tanári kézikönyvek is készülnek a játékokhoz, amelyeket ingyenesen tesz elérhetővé az egyetem a Dienes Zoltán professzor emlékét őrző virtuális múzeum webshopjában. 

A Dienes Zoltán életét bemutató virtuális múzeum elérhetősége: http://dienesmuzeum.kpvk.pte.hu/