Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentős újítást jelentett be a Michelin-kalauz: a jövő évtől már szállodákat is rangsorol a francia étteremkalauz.

Eredeti küldetését erősíti a Michelin-kalauz: immár nem csak éttermeket, hanem szállodákat is tesztel és értékel az étteremkalauz. Az 1900-ban Édouard Michelin és André Michelin által alapított “útikönyv” ötlete valójában egy igazán trükkös gumiabrincsreklámként született meg. A piros színű borítóval pompázó kötet a századeleji utazókat hivatott eligazítani az étteremválasztásaikban.

A közel egy és negyed évszázados múltra visszatekintő kiadvány Magyarországon is jelen van, 2010-ben értékelt előzör (1 Michelin-csillagot kapott Gerendai Károly étterme, a Costes), tavaly óta pedig immár Budapesten kívül, vidéken is látogatnak éttermeket a kalauz ellenőrei, az úgynevezett inspektorok. A sokáig csak Nyugat-Európában jelenlevő Michelin Guide az utóbbi évtizedben óriási erőkkel terjeszkedik. Megjelent Ázsiában és Dubajban is, friss bejelentésük nyomán pedig Mexikóban is megveti a lábát a francia étteremkalauz.

Nagy újítás: az étkezési élmények kiegészítése a szálláshelyek nyújtotta élményekkel

A Michelin Guide munkatársai 120 országban több mint 5000 hotelt és szálláshelyet válogattak ki világszerte a hatalmas felhozatalból. Egy új értékelési kategóriát hoznak létre: az éttermek után Michelin-kulccsal jelölik azokat a kivételes utazási és szállásélményt nyújtó létesítményeket, amelyek kiemelkednek a nemzetközi mezőnyből.

Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója így kommentálta a kalauz újítását: “A Michelin-kulcs egyértelmű, megbízható jelzés lesz az utazók számára. Ahogy a Michelin-csillag kiemeli a művészetük csúcsán álló éttermeket, úgy a Michelin-kulcs is a világ legkülönlegesebb szállodáit mutatja be, egyben az elkötelezett, lelkes vendéglátós szakemberek csapatmunkájának elismerése is.”

 

A kalauz célkitűzése tehát, hogy az éttermi ajánlásaihoz hasonlóan olyan szálláshelyeket értékeljen, amelyek akár saját jogukon, önálló úticélkénz is megérik a látogatást.

Különböző árkategóriákban és stílusokban fogják listázni a szálláshelyeket, a válogatás pedig 5 kritériumon alapul majd:

 

  • Megállja a helyét önálló célpontként is: a szálloda hozzájárul a helyi élmények összességéhez.
  • Kiemelkedő építészeti és belsőépítészeti megoldások.
  • A szolgáltatás, a komfort és a karbantartás minősége és rendszeressége
  • A létesítmény egyedi mivolta, karaktere.
  • Az élmény nyújtotta minőség és a kifizetett ár arányossága.

A Michelin Guide szállodaértékelő rendszere 2024-ben debütál. Arról nincs információnk, hogy magyar szálláshelyeket is tesztelnek és értékelnek-e majd.