Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden évben izgulunk a fiatalokért az érettségin. Idén sincs ez másképp. A hétfői magyar érettségi szövegértést célzó feladata dr. Máté Andrea, a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Tanszék vezetőjének egy korábbi cikke volt. 

A szerző az univpecs.hu honlapnak a következőt mondta: 

"Nem tudtam róla, de hatalmas megtiszteltetés ez a számomra, hogy a cikkem az érettségi feladatok közé került. Fiatal kutatóként, 2003-ban publikáltam ezt az írást, melyet a Rubikon folyóirat egy reprint válogatásban 2018-ban újraközölt. Egy bortörténeti áttekintésről van szó, melyben az Egri és a Szekszárdi Bikavér történetét jártam röviden körül. A bikavér fontos magyar bormárkánk, amire joggal lehetünk büszkék, főleg, hogy a rendszerváltozás után a családi borászatoknak volt lehetőségük van arra, hogy a szocializmus tömegtermelése után újrapozicionálják. A cikkben a bikavér létrejöttével is foglalkozom: több borfajta házasításával készül, ám míg a 19. században a kadarka volt az alapja, a szocialista időkben ezt a kékfrankos váltotta fel – a kadarka ugyanis alkalmatlan volt a tömegtermelésre. Így az a bikavér, amit 1846-ban Garay János emlegetett a Szegszárdi bordal című versében, teljesen más bor volt, mint amit ma ismerünk. A két nagy borvidék verseng egymással, de mindkettőnek megvan a maga legendája a bikavérről. Ezek fantasztikus történetek, melyek révén a borokat és általuk a borvidékeket is meg tudjuk szerettetni."

A szerző reméli, nem volt túl nehéz feladat a cikk elemzése a diákok számára.