Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Michael Jackson és Freddie Mercury minden idők legnagyobb zenei ikonjai közé tartoznak, így természetesen világszerte rengeteg embert hozott lázba a hír, amikor kiderült, hogy a két énekes duettezni készül a State Of Shock című dalban. Az együttműködés azonban ebben a formában nem valósult meg, és a Queen frontembere helyett végül Mick Jagger szállt be Jackson mellé.
 
Freddie és Michael az évek során jó barátságba kerültek és kölcsönösen tisztelték és elismerték egymás munkásságát, Jackson pedig több Queen koncertre is kilátogatott. Adta magát, hogy a két karizmatikus énekes összehozzon egy közös dalt, és végül a State Of Shock-ra esett a választásuk. A duettet eredetileg Jackson elsöprő sikerű 1982-es albumára, a Thrillerre szánták, egyeztetési problémák miatt azonban ez nem jött össze, ezután pedig Mercury Münchenben kezdett dolgozni Mr. Bad Guy című szólóalbumán, míg Michael a testvéreivel vágott bele a Victory lemez elkészítésébe. Erre került fel végül a State Of Shock, Freddie helyett a Rolling Stones frontembere, Mick Jagger közreműködésével.

 

Mercury később így nyilatkozott erről: "akkor már régóta ismertük Michael-t. Egy csomó koncertünkre eljött, aztán összebarátkoztunk, később pedig a Thriller albumon is énekelhettem volna. Gondolj csak bele, mennyi jogdíjtól estem el! Három közös dalt terveztünk (There Must Be More to Life Than This, Victory, State Of Shock), de sajnos egyiket sem fejeztük be. Nem magukkal a számokkal volt a baj, hanem az időzítéssel. Egyszerűen túl elfoglaltak voltunk mindketten akkoriban és nem voltunk elég ideig egy helyen, sőt, még csak egy országban sem ahhoz, hogy összehozzuk a közös munkát. Michael még fel is hívott, hogy be tudnám-e fejezni a State Of Shock-ot, de esélyem sem volt rá, mert közben már egyéb kötelezettségeimnek kellett eleget tennem, így végül Mick Jagger vette át a helyemet. Sajnálom, hogy nem jött össze, de végső soron ezek csak dalok, és az sokkal fontosabb, hogy a barátságunk megmaradt."