0:00
/
A roma fiatalok lehetőségeiről tartott megbeszélést a rendőrség

A Tolna Megyei Cigány Önkormányzat szervezésében zajlott egyeztetés roma vezetők és a rendőrség szakemberei között a rendőrré válás lehetőségeiről. Az önkormányzat képviselőit és a rendőrkapitányság területi kisebbségi kapcsolattartó munkacsoport tagjai vettek részt azon a pályaorientáció témájú munkaértekezleten, melyet november 24-én tartottak Szekszárdon.

A megbeszélés a roma fiatalok rendőrség felé irányuló pályaorientációjának előmozdítását tűzte ki célul.

A rendezvényen Pongó Ignác, az országos önkormányzat megyei képviselője arról tartott beszámolót, hogy melyek azok a nehézségek, amiket személyesen is megtapasztalt a hátrányos helyzetű, első sorban roma fiatalok pályaválasztásával kapcsolatban. A résztvevők megtudták az előadásából, hogy főként statisztikai szemlélet uralkodik, valós előrelépés pedig sajnos nem történik.

Mint lehetséges eszközt, az internet kiaknázását javasolta, konkrétan élő közvetítéseket, amelyeket a fiatalok nyomon tudnak követni, így anélkül tájékozódnak bizonyos szakmákról, hogy jelen kéne lenniük a helyszínen.

A rendezvényen szó volt még a munkacsoport létrehozásáról, valamint az ösztöndíjrendszer lehetséges megújításáról, valamint a határvadász toborzásról, végül, de nem utolsó sorban pedig a cigányság és a rendőrség múltbeli és jelenlegi összekapcsolódási pontjairól.