Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A spanyolországi Santiago de Compostela újdonsült polgármestere bejelentette, hogy turistaadót tervez bevezetni a város túlzsúfoltságának csökkentésére.

A katolikus világ egyik leghíresebb zarándokhelye

Santiago de Compostela, a Franciaországon és Spanyolországon keresztülhaladó útvonalak hálózatának, a Szent Jakab-útnak (Camino de Santiago) a végső állomása. A Camino bizonyítványért – mely igazolja a legalább 1000 kilométer megtételét – ezrek zarándokolnak a katedrálishoz. Viszont!

A tömegturizmus robbanásszerű növekedésével mára inkább szabadidős és egészségügyi, mint vallási és spirituális célokat szolgálnak ezek az útvonalak.

„Azt szeretném, hogy ez a város ne csak egy turisztikai célpont és vidámpark legyen" 

– mondta Goretti Sanmartin az Europa Press szerint.

"A turizmusból származó károk kezdik felülmúlni az előnyöket, mivel a helyi lakosok egyre nehezebben találnak megfizethető és tisztességes lakást a központban."

A polgármester elképzelései szerint adóra van szükség a turizmus kiadásaink fedezésére, de hozzátette, "tervezett és ellenőrzött növekedést szeretne, hitelességen és örökségen alapuló ajánlattal". A themayor.eu azt írja, még nincs végső döntés.