Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Agrárkamarai tájékoztató segíti az őszi és a jövő évi vetés tervezését

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jövőre a gazdálkodók már nem mentesülnek a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új uniós előírásai alól, de a változásokról tájékozódhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online összefoglalójából – közölte a NAK.

 

Az EU Közös Agrárpolitikájának vetésváltásra és a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó szabályai a korábbinál is nagyobb körültekintést követelnek meg a termelőktől, szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük – indokolták a kiadvány megjelentetését. Hozzátették, hogy az egyes támogatási jogcímekhez kapcsolódó vetésváltási és parlag-kialakítási kötelezettségek alól csak átmenetileg, a világszintű élelmiszerellátási nehézségek miatt adott mentességet az Európai Bizottság, Magyarország más tagállamokkal együtt hiába kért hosszabbítást.  

Az új szabályrendszerből a NAK közleménye kiemeli: az egyik előírás szerint két egymást követő évben a gazdák nem vethetnek azonos növénykultúrát ugyanazon a területen. Egy másik megtiltja például költési és fiókanevelési időszakban a sövények és fák kivágását, előírja a védett tájképi elemek megőrzését, többek között a fákét, bokorcsoportokét, tavakét. Az előírás szerint a parlagon hagyott terület legrövidebb pihentetési időtartama január 1-től augusztus 31-ig tart, ez alatt gondoskodni kell a talaj növényborítottságáról és a tarlómaradvány-takarásról.