Öt tűzeset és kilenc műszaki mentés a hétvégén. Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő   Hőgyészen, egy Fő utcai lakóházban. Az épületben egy cserépkályha és egy nyílt égésterű gázbojler is üzemelt. A műszaki mentés helyszínére riasztott tamási önkormányzati tűzoltók rekonstruálták az esetet, amely során veszélyes határértéket mértek. A tűzoltóegységek felhívták a lakók figyelmét, hogy a fűtőberendezéseket a felülvizsgálatig ne használják, továbbá a kéményseprőket is értesítették. 

Felborult egy terepjáró Tamásiban

A baleset helyszínére a tamási önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a kerekeire állították a járművet, amelynek sofőrje önerejéből hagyta el az utasteret.

Teljes terjedelmében égett egy negyvenöt négyzetméteres hétvégi ház Kocsolán, az Akácfa utcában. A tűzesethez a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Füsteltávolító ventilátor segítségével szellőztették át az épületet.

Másfél méter mély aknába esett egy német juhászkutya Dombóváron, a Zrínyi utcában. A dombóvári hivatásos tűzoltók mentőkötelek segítségével emelték ki a bajba jutott állatot.

Fontos!

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, sem az emberek, sem az állatok nem tudják érzékelni. Nagyon mérgező, ha a szoba levegőjének csak egy százalékát eléri a koncentrációja, már perceken belül halált okoz. Akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni. Nem elég néha kinyitni az ablakot. Érdemes ezek mellett a fűtőeszközöket, lánggal működő vízmelegítőket évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni és egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

 Fotó: Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság