A Tolna vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében az idei év 5. hetében helyezte üzembe a pollencsapdát, mely azóta folyamatosan működik.

Megvannak a legfrissebb adatok

Szekszárdon és környékén a 32. héten a hétvégére kialakuló újbóli meleg időjárás hatására emelkedni kezdett az atmoszférában megtalálható pollenek száma az előző héthez képest. A csalánfélék pollenje továbbra is dominált, magas és a közepes érték között ingadozott, a kenderfélék csak közepes koncentrációban voltak a levegőben megtalálhatóak.

A parlagfű pollenje alacsony volt a levegőben, a hétvége folyamára érte el közepes koncentrációt.

A pázsitfű, az útifű, az üröm és a libatopfélék pollenjei alacsony koncentrációban voltak megtalálhatóak a levegőben, míg a szelídgesztenye már nem is volt kimutatható a pollencsapdából.

Városunkban a levegőben lévő pollenek nagy hányadát a csalánfélék virágpora teszi ki. A következő napokban számítani lehet a parlagfű pollenterhelésének erősödésére.

Figyelmeztetés!

Mostantól várhatóan október végéig a parlagfű pollenje folyamatosan jelen lesz a levegőben.

Koncentrációja – az időjárás függvényében – heteken keresztül a magas-nagyon magas koncentráció tartományban lehet.

A parlagfű irtásakor is különös gonddal kell eljárni, még a nem allergiások számára is a légzésvédő, és a védőkesztyű használata az allergiás reakciók kialakulásának megelőzése érdekében erősen javasolt!