Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Artúr Napokra készülnek Szerencsen. Ugye ismerős a név?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egész éven át tartó eseménysorozattal emlékeznek meg az ország egyik legismertebb édességéről a szerencsi csokoládégyár alapításának századik évfordulója alkalmából Szerencsen.

Június 8-án nyílik meg a Zempléni Múzeum Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című kiállítása, amely a szerencsi kakaó- és csokoládégyártás történetének legfontosabb eseményeit és állomásait mutatja be. A megnyitóra a múzeum egy macskanyelves képeslapot is kiad, első napi bélyegzéssel. Megjelenik egy albumszerű centenáriumi kötet is, amely a "Szerencsi" – A kakaó- és csokoládégyártás története Szerencsen címet viseli. 

Az édesszájúaknak már most érdemes beírni a naptárba két fontos dátumot. Augusztus 26-án és 27-én rendezik meg Szerencsen az Artúr Napok Fesztivált, amelyre idén is készül csokoládészobor, és ahol minden a csokoládéról és a szórakozásról fog szólni. A rendezvény ideje alatt a Szerencsi Bonbon Kft. megnyitja kapuit a látogatók előtt, betekintést engedve a csokoládégyártás folyamataiba. Emellett a Magyar Postával együttműködve egy emlékbélyeget is kiadnak, amelynek hátoldala a tervek szerint csokoládéízű lesz.

A centenáriumi programokból a Nestlé is kiveszi a részét, hiszen az Artúr Napok alatt ők is megtartják saját ünnepségüket, emellett megújul a szerencsi gyárhoz tartozó diósgyőri gyáregység épülete, a folyosókon fotókon keresztül emlékeznek a gyár múltjára és annak udvarán egy külső kiállítással is készülnek.

A szerencsi csokoládé története 1923-ig nyúlik vissza, hiszen ekkor kezdődött el a csokoládégyártás a helyi cukorgyár szomszédságában. Az első években a termelés ugrásszerűen fejlődött, keresett és világszerte elismert lett a szerencsi csokoládé. A második világháború előtt a szerencsi volt az ország legnagyobb csokoládégyára, amelyet 1948-ban államosítottak és Szerencsi Csokoládégyár néven működött tovább. 

Értékesítése az első privatizációk egyike volt: az 1991-ben megalakult vállalatban a Nestlé 97 százalékos részesedést szerzett, majd kizárólagos tulajdonossá vált Nestlé Hungária Kft. néven. 1996-ban egy új édesipari vállalkozás kezdte meg a működését Szerencsen, a 3000 m2-en létesített Bonbon Kft. Az üzem által előállított termékskála változatos, többek között csokoládéból készült finomdesszerteket, cukor- és csokoládédrazsékat, likőrös drazsékat és táblás árukat gyártanak. 

A Nestlé 2018-ban a Szerencsi Bonbon Kft.-nek adományozta a Szerencsi védjegy édességtermékeken történő használatának jogát, így Takács István cége vált a Szerencsi Csokoládé gyártásának örökösévé, amely 2015 óta a "Kiemelkedő Nemzeti Érték" címet viseli.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com