Kriston Vízi József etnográfus, nyugalmazott főmuzeológus, a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozatának vezetője kapta az Éri István-díjat 2023-ban.

Átadásra került a 2023. évi Éri István-díj, mely elismerést a Magyar Múzeumi Egyesület azon tagjának adományozható, aki hosszabb távon jelentős tevékenységet folytatott-folytat a Pulszky Társaság munkájában, lényegesen hozzájárulva ezzel egyúttal a magyar múzeumügy fejlesztéséhez is.

A magyar kultúra megkerülhetetlen alakja

Dr. Kriston-Vízi József Podamaniczky- és Pulszky Ferenc-díjas etnográfus, kultúraközvetítő szakember, Pro Ludo-díjas játékkutató. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alapító tagja, volt választmányi tagja és főtitkára. Az Európa Jövője Egyesület (EJE) társelnöke, a kecskeméti Rotary Klub tagja, a Bács-Kiskun Megyei TIT munkatársa, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör alapító tagja, a kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusa. A 2012-ben megalakult Múzeumandragógiai Tagozat egyik kezdeményezője és alapítója, 2019-től egyszemélyben annak tagozatvezetője. Több hazai kulturális és művelődési egyesület aktív résztvevője, 2003 óta az Európai Tudományos Művészeti Akadémia tagja.

A Pulszky Társaság folyóiratának, a Magyar Múzeumoknak szerkesztőségi munkatársa volt 1997-től 2003-ig. A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény egykori vezetője jelenleg is Dombóváron él. Munkásságának értékőrző, kultúraközvetítő, közösségformáló érdemeit széles körben elismerik.

 

Kép: infodombovar.hu