Összesen százhúsz, személygépjárművel vontatható utánfutót vehettek át október negyedikén és hatodikán a járási és települési mentőszervezetek a katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán. A több mint bruttó 62 millió forintos beszerzés a „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében valósult meg.

Fontos cél

Az új terepjáró, személy- és teherszállításra alkalmas gépjárművek, utánfutók beszerzése fontos célja a projektnek, hiszen ezekkel az eszközökkel nehéz terepviszonyok között is biztosítható a mentőegységek gyors kiérkezése, a speciális mentőeszközök, berendezések mozgatása, mindezzel csökkenthető a károk mértéke, és miután a beavatkozó szervezetek rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, a földrajzilag legkedvezőbb elhelyezkedésűt lehet szükség esetén riasztani.

Az önkéntes mentőszervezetek eszköztárának fejlesztésével a lakosság hatékonyabb védelme a cél.

Tolna megyében négy mentőszervezet beavatkozásait támogatják az új eszközök. Október negyedikétől a Gyönki Települési Önkéntes Mentőcsoport, a Cikádor Települési Önkéntes Mentőcsoport (Bátaszék), a Gerjeni Önkéntes Mentőcsoport és a Gátvédők Települési Önkéntes Mentőcsoport (Báta) járműparkját gazdagítják a speciális mentőeszközök, berendezések szállítására szolgáló utánfutók.