6 hónap

Örök dilemma az autóbérlés kérdése, pláne most, amikor 2019-hez képest dupla áron mérik mindezt. De vannak helyek, amelyek 100%-ban igénylik a behatóbb megismerést és ezt legpraktikusabban autóval kivitelezhetjük. 
A legfontosabb aranyszabály: foglald le online az autód minél előbb!

Ebben a műfajban nem jársz jól a last minute kapkodással. Minél előbb benyújtod az igényed, annál kedvezőbb lesz az ár és annál több lehetőség közül tudsz választani, már ami a kocsit illeti. Szigeteken például véges a kapacitás, főszezonokban sokszor alig lehet bérautóhoz jutni. Vagy sikerülhet, a dupla ár duplájáért. Tehát, ha lehet, már hónapokkal előre kösd le a leendő bérautót.

Gondold át, hogy hol akarod felvenni majd az autót
Muszáj a reptéren felvenned és letenned majd, vagy inkább intézel buszos transzfert/taxit, és elég lesz egy másik ponton beülni a kocsiba? Sokszor a társaságok a reptéri pick-upért és drop-offért plusz költséget számolnak fel, egyféle reptéri illeték ez. Ha olcsóbban jössz ki egy transzferbusz/vonat megoldással, akkor érdemes ezt választani, ha viszont a komfort az első, akkor mehet a repteres megoldás, hogy ne kelljen előre agyalni a transzferen. Arról se feledkezz meg, hogy sok országban még javában működik az Uber szolgáltatás, amivel jó áron lehet közlekedni, szóval a transzfered is kedvezőbb lehet.

Ne fizess előre, ez elég lesz csak helyben
Így meglesz a variálási lehetőséged és persze bármi közbe is jöhet. Azt ajánljuk, inkább majd a helyszínen fizess.

Válaszd a helyi vállalkozást
Érdemes a szállásadónkat megkérdezni még jóval érkezés előtt, hogy van-e a környéken megbízható helyi autóbérlős cég, hiszen sok olyan feltétel van, ami megkönnyíti a bérlést. Például az ilyen kisebb vállalkozások nem mindig kötik ki a dombornyomott kártya használatát és durva depozitokat sem kell letennünk. Hiszen senki sem szereti száz-kétszázezer mínusszal kezdeni a nyaralást, még úgy sem, hogy ezt az út végeztével visszakapjuk. Persze a teljes biztosítást ők is garantálják, mint a nagyok, de azért figyelmesen olvassunk végig mindent a leendő szerződésben.

Ha mégis a nagyobbakkal szerződnél, nézz hűségpontok és repülős kedvezmények után
Ismerjük a legnagyobb és legmegbízhatóbb vállalatokat, velük biztos nem fürdesz be és az autóparkjuk sem fogy le hamar. Viszont, ha őket választod, érdemes utánanézni a repülőtársaságok fly and drive kedvezményeinek, valamint hűségesen ragaszkodni egy céghez, mert értékes pontokat és kedvezményeket érhet a következő utazáskor.

Tanulmányozd át a bankkártyádhoz járó biztosításokat
Sok bankszolgáltató csatol prémiumabb kártyáihoz utasbiztosítást és kifejezetten autóbérléshez használatos biztosításokat. Ezt nézd át még a választás előtt és nézz utána, hogy pontosan milyen káreseteket során vagy lefedve a kártyával.

Kérdezz a speciális közúti szabályokról
Mikor lehet és kell dudálni, hogyan kell be-és kilépni a körforgalomnál, van-e korlátozás bizonyos rendszámokra, amikor náluk járunk, hogy működnek a parkolóórák? Minden ilyesmi extrára kérdezz rá, ne érjen meglepetés vagy kellemetlenség.

GPS? Kösz, nem!
Ha horror áron kínálnak GPS-t, utasítsd vissza, mert bőven jó lesz a telefonba épített Google Maps vagy Waze szolgáltatás. Amennyiben az EU-n kívül utazol, még időben gondoskodj a telefonszolgáltatódnál az utazás alatti mobilnet elérésedről és így nem jöhetsz zavarba, ha szükséged van az online létre. Ma már remek offline térképeket is ismerünk, így akár előre le is tölthetjük wifi-közelben ezeket. Illetve, még mindig opció a klasszikus térkép is, ami minden bérelt autóban megtalálható.

Ne hagyj papírokat a szolgáltatónál
Ha a depozit mellé például útlevelet vagy személyit kérnének letétbe, ezt utasítsd el. Az okmányaidnak nálad kell maradni.

Ügyelj a tank állapotára
Általában a teli tankkal való felvétel és leadás a bevett szokás, de lehetnek esetek, amikor aktuális állásra kell visszatölteni a tankot. Ezt fotózzuk le és rögzítsük a kilométeróra állását is, hogy ne akarjanak megrövidíteni minket és teli tankot kérni, hiszen így nem volna fair. Teliért telit, féltankért felet tankoljunk vissza és ezt már a bérlés megkezdésekor tisztázzuk az ügyintézővel.