A megélt 55 év, egy intézmény életében már történelem. Erre emlékeztek a minap a Szekszárdi I. Béla Gimnázium dolgozói, egykori és jelenlegi diákjai Szekszárdon.
Hajós Éva, igazgató köszöntőbeszédében felidézte a régmúlt eseményeit, illetve az intézmény jelen helyzetéhez vezető utat.

"Milyen érzés lehetett 1967. szeptember 18-án belépni az éppen átadott épület kapuján? Biztonságot, büszkeséget, elégedettséget érezhettek azok a diákok, akik 7 osztályt alkotva áttelepültek a Garay Gimnáziumból, hogy a vadonatúj Ipari és Mezőgazdasági Szakközépiskolát birtokba vegyék és élettel töltsék meg?
Egy új iskola mindig ígéret, hasonló egy gyermek felneveléséhez.
Az 1990-es rendszerváltással szinte eltűnt az akkori képzések iránti igény. 1990-ben az iskola korábbi, már jól ismert és jól csengő neve – röviden a „RÓZSA” is eltűnt. 1992-ben elindult az első gimnáziumi osztály és intézményünk új életre kelt. 1993-ban az iskola felvette a szekszárdi apátságot alapító I. Béla király nevét. A megújulásra képes nevelőtestület hagyományokat teremtett. Megtalálták az új utat a fejlődéshez, mely gimnáziumként újra vonzóvá tette az intézményt."

 
Az I. Bélában mindig történik valami, valami jó, amitől nem egy unalmas hely

Az eltelt 55 év valóságos tenger abban a cseppben, amit e köszöntő vissza tud idézni.

Az 55 év távlatában elmondható, hogy intézményünk szerencsés csillagzat alatt született. 55 év alatt 6297 érettségizett fiatalt bocsátott útjára.

A jubileumi ünnepség keretében a gimnázium színjátszó csoportja egy zenés versszínházi produkcióval készült.