Felmérések támasztják alá, hogy az emberek egy hosszú, kimerítő nap után nem az ágyuk nyugalmát keresik fel legelőször, hanem hosszas sorozat nézésbe, esetleg a közösségi média pörgetésébe mélyednek bele.

Miért halogatjuk az alvást?

Egy kimerítő nap után természetes jelenség, hogy az embernek igénye van a kikapcsolódásra, szórakozásra is, viszont hosszú távon igencsak megviseli a szervezetet. A szabadidő hiányát az alvásidő eltolásával, a pihenéssel töltött órák számának csökkentésével próbáljuk kompenzálni, mindez viszont a másnapi teljesítmény rovására megy majd.

Hogyan hat az egészségre?

Az alváshiány számos negatív következménnyel jár a szervezetre. A legelőször jelentkező koncentráció és memória zavarokon túl lassulnak a reflexek és idővel súlyosabb egészséget ért változások is jelentkeznek, mint pl. az elhízás, a depresszió, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívelégtelenség és a szívroham, valamint a stroke kockázatát is megemeli.

Mit tegyél ellene?

  • Relaxáció napközben:

Bármilyen zsúfolt a napod időre csempéssz be néhány perc pihenést, például ebéd után egy kis sétát, vagy néhány légzőgyakorlatot.

  • Lefekvési rutin:

Próbálj meg minden nap azonos időben lefeküdni, alvás előtt pedig tartózkodj az okoseszközök, képernyők használatától. Találj olyan dolgot, ami segít ráhangolódni az alvásra, igyál egy bögre gyógyteát, vagy olvass pár oldalt a kedvenc könyvedből.

  • Felesleges feladatok kiiktatása:

Sokan olyan dolgokat végeznek el elalvás előtt, melyeket másnapi rutinjukba is beilleszthetnének. ezeket tedd inkább másnapra. A tennivalók rangsorolása segíthet, hogy ne éjszakába nyúlóan dolgozz.

  • Válaszd szét az otthoni és a munkahelyi életet:

Ha otthonról dolgozol, nehéz lehet külön választani a kettőt, mégis meg kell tenned. Legyen egy külön szobád, vagy egy külön kis sarkod, ahol dolgozol és ha a többiek is otthon vannak lehetőleg hanyagold a munkát, legyél szeretteiddel. Ez akkor is fontos, ha munkahelyed van, lehetőleg ne beszélj otthon a munkahelyi dolgokról.

Kép: gettyimages