Hárommal kevesebb, mint a 2022. év azonos időszakában. A tűzesetek számához képest a leégett épített terület vonatkozásában már jóval nagyobb különbségek figyelhetők meg.

Idén eddig 1426 négyzetméternyi, míg a 2022-es esztendő első három negyedévét vizsgálva 2370 négyzetméternyi épített területet érintettek a lángok.

Nagyszékely „vitte a prímet”

Január 20-án itt volt a legnagyobb tűzeset. Egy lakóházzal egybeépített melléképület és egy istálló gyulladt ki. A lángok a lakóépület tetőszerkezetét is elérték. A sárbogárdi hivatásos, tamási önkormányzati, továbbá simontornyai önkéntes tűzoltók vonultak a tűzesethez, akik a családi ház tetőszerkezetét több helyen is megbontották, 8 vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. Két felnőtt és két kiskorú lakónak kellett elhagynia az otthonát.

Tragédia nem történt

Nem kért áldozatot ezen időszakban a tűz. De hárman sérültek az otthonokban keletkezett tüzekben. A lakástüzekhez összesen 223 tűzoltószert riasztottak, a tűzoltók összesen több, mint 77 órát töltöttek a tüzek oltásával.

A leghosszabb beavatkozás 2 óra 42 percet vett igénybe január 27-én, Bogyiszlón, a Rákóczi utcában, ahol egy családi ház tetőtere égett, a födém több helyen is beszakadt.

A lángok 80 négyzetméternyi területen pusztítottak hat tűzoltószer 21 tűzoltója 5 vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat a tető megbontását követően. A beavatkozó egységek az udvaron parkoló két személygépkocsit félretolták a tűz útjából. Lakosságvédelmi intézkedés keretében a ház két felnőtt és egy gyerek lakója a rokonokhoz költözött.

Még mindig sok gondot okoz az elektromos hiba 

Ez a leggyakoribb ok. 28 eset. Nyílt láng használatára (18 eset), vagy a fűtési rendszer meghibásodására (10 eset) vezethető vissza a lakástüzek kialakulása. A legtöbb alkalommal a konyhában (13%), tárolóhelyiségben (11%), valamint hálószobában (8 %) csaptak fel a lángok. A 107 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Idén szeptember végéig kilenc szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották a tűzoltókat. Tavaly összesen huszonhét, 2021-ben húsz, míg 2020-ban huszonkettő alkalommal tárcsázták a 112-es központi segélyhívót.

Legutóbb július tizenegyedikén, Szekszárdon, az Ibolya utcába jelzett a készülék. Május 15-én, kora este a paksi hivatásos tűzoltókat Pakson, egy Bercsényi utcai családi házhoz riasztották. A százhúsz négyzetméteres épület egyik tíz négyzetméteres szobájában a szomszédok és a rendőrök egy eszméletlen idős emberre találtak rá. A helyiségben egy nyílt égésterű szieszta kályha üzemelt. A paksi hivatásos tűzoltók a lakótérben rendkívül magas szén-monoxid-koncentrációt mértek. A gyors beavatkozás ellenére a ház lakójának azt életén már nem lehetett segíteni.

(fotó: illusztráció, pixabay)