0:00
/
Az ENSZ- Közgyűlés elnöke lesz a X. jubileumi év világjátékának fővédnöke

Szekszárdon mertek nagyot álmodni. Október 5.-én a New York Egyetemen indították útjára a Shoot4Earth (Forgass a Földért!) 24 órás filmkészítő maraton X. jubileumi évét. A magyar kezdeményezésű világjáték 2013-ban indult, feladatának tekintve, hogy rövidfilmekkel segítse a környezettudatos gondolkodást világszerte.

A New Yorki eseményt üdvözölte Kőrösi Csaba az ENSZ – Közgyűlés elnöke, aki a szervezők felkérésre elvállta, hogy a X. jubileumi évben, a 2023 áprilisában megrendezésre kerülő Shoot4Earth világjáték fővédnöke legyen.

Prof. Karl Bardosh a New York Egyetem film és televízió tanszékének tanára, a filmkészítő verseny művészeti vezetője mutatta be, a világon egyedülálló program 10 éves történetét illetve a következő év programsorozatát. Azokat az eseményeket, melyek között további versenyek, fesztiválok és oktatóprogramok szerepelnek.

A sorozat a novemberben megrendezésre kerülő Shoot4Earth GO GREEN fesztivállal indul, melynek részletei megtalálhatók a www.shoot4earth.org weboldalon.  

Szekszárdról a nagyvilágba

A bejelentésen részt vett a Pécsi Tudományegyetem KPVK részéről Dr. habil Zádori Iván külügyi és kapcsolati dékánhelyettes, egyetemi docens és Prof. Dr. Nemeskéri Zsolt a Pécsi Tudományegyetem Kultúraelméleti és Alkalmazott Kommunikációtudományi Tanszék egyetemi tanára továbbá Szabó Gabriella a Shoot4Earth Film maraton sajtófőnöke. Ők a New York Egyetem mobiltelefon filmes hallgatói körében vettek részt a programon.

Magyarországról az interneten kapcsolódott be az eseménybe a Shoot4Earth/Forgass a Földért! 24 órás filmkészítő verseny alapítója Kindl Gábor.

"Bevalloom annak idején nem gondoltam volna, hogy ekkora program lesz, bár hittem benne!"

– fogalmazott a filmes szakember.

Ugyancsak online jelentkezett Los Angelesből Lawrence David Foldes az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja, a Hallgatói Akadémia Díj Végrehajtó Bizottságának elnöke, a legutóbbi verseny zsűrijének elnöke, illetve a korábbi zsűritagok közül Marlee Roberts, Los Angeles Film School és Prof. Peter Terezakis, Egyetemi docens (NYU).

A program előtti napon a magar delegáció látogatást tett Magyarország Főkonzulátusán, ahol B. Nagy Péter Konzul fogadta a Shoot4Earth, Magyarországról érkezett képviselőit.