Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Megelégelték az olaszok, hogy egyes strandszakaszokon mennyire sokan zsúfolódnak össze egy-egy nap. A tavalyi "próbaüzem" után idén már nagyban csinálják és jó néhány partszakaszra írtak ki létszámstopot.

Mi lesz, ha többezer ember zsúfolódik össze egy kisebb öböl strandján? Röviden: pusztítás, szemetelés, szennyezettebb tengervíz, lárma és minden egyéb kellemetlenség. Ugyanúgy sérül flóra és fauna is, ezért Olaszországban idén nyáron fontos szabályokat vezettek be, melyek segítségével tompíthatnak a tömegturizmus okozta problémákon.

Szardínia szigetén például a Cala Biriala, a Cala dei Gabbiani, a Cala Goloritze és a Cala Mariolu strandokon vezettek be létszámstopot, mindegyik helyen a méretéhez illő maximális látogatószámmal. Így van, ahová 250, máshova 700 nyaraló érkezhet egy nap. És még valami: a Cuore di Sardegna applikáción 72 órával a strandolás előtt helyet kell foglalni, hogy senki se járjon pórul. A bevételből a strandok rendben tartását finanszírozzák.

Lampedusa aprócska szigetén még 7000 ember sem lakik, de a nyári hónapokban 200 ezerrel nő a sziget ideiglenes lakóinak száma. Idén egy 40 napos periódusra úgy döntöttek, hogy járműstopot vezetnek be, ami annyival jár, hogy autóval, rollerrel, kerékpárral sem lehet belépni a szigetre, kizárólag a gyalogos turistákat várják.