Baka Istvánra emlékeznek a hétvégén szülővárosában Szekszárdon, a József Attila-díjas költő, műfordító idén lenne 75 éves.  A Művészetek Házában szombaton és vasárnap rendezik a Kárpát-medencei Baka István vers-, énekeltvers- és prózamondó találkozót, illetve versenyt, amelyet kétévente hirdetnek meg. A szervező Baka István Alapítvány az MTI-nek úgy fogalmazott:

„a találkozóra több mint harminc prózai és zenei előadó jelentkezett.”

Mesterkurzus várja az érdeklődőket

A produkciókat Fábián Péter író, rendező, Merő Béla rendező és Zalán Tibor költő értékeli, a zsűri vasárnap mesterkurzust is tart a résztvevőknek. A találkozón fellép a Komp kollektíva, a négytagú együttes Weöres Sándor Tizenegy szimfónia című kötetének megzenésített verseit adja elő.

Mérő Béla – Találkozások

Pénteken a Mészöly Miklós emlékházban mutatják be a kötetet, amelyben a szerző a számára meghatározó személyiségekről, köztük Baka Istvánról ír.

Baka Istvánt (1948-1995) a költői képalkotás és a szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítójaként tartja számon a kritika. 1975-től tíz verses és több prózai, drámai kötete jelent meg, az orosz irodalom számos kiemelkedő művének tolmácsolása köszönhető neki Puskintól Borisz Paszternakon át Vlagyimir Viszockijig. Munkásságát többek között József Attila- és posztumusz Mészöly Miklós-díjjal ismerték el, 2015 óta a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

(forrás, fotó: kultura.hu)