Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Béke és békevágy Yoko Ono szemével

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

John Lennon felesége életművéből A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kamarakiállítás,   Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik. A februárban a kilencvenedik életévét betöltő világhírű performansz- és kortárs művész tárlatán interaktív és performatív művek, valamint festmények, szobrok és rövidfilmek lesznek láthatók. 

"A Yoko Ono-kiállítás a béke fontosságára hívja fel a figyelmet. Arra, hogy nincs szükség háborúra, mert annak soha nincsenek igazán nyertesei, csak súlyos vesztesei vannak, az etnikai konfliktusokat, gazdasági kérdéseket nem lehet fegyverekkel megoldani"

– fogalmazott L. Simon László főigazgató. A Yoko Ono-kiállításból befolyó összeget az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatására fordítják. 

A kiállításon több, mint 30 mű lesz látható és egy Kívánságfa

Erre az ukrajnai béke eléréséhez szükséges kívánságokat, üzeneteket helyezhetnek majd el a látogatók. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe. A kiállító huszonegy fehér sakk-készletet épített, az első New Yorkban szerepel kiállításon. A budapesti tárlaton két sakk-készlet mutatkozik be Játssz bizalommal! címmel, az egyik a Ludwig Múzeum gyűjteményéből.

Yoko Onohazánkban a popkultúrának köszönhetően vált ismertté. Harminchárom zenei nagylemezt adott ki, több mint hatvan filmet készített, számos könyvet írt, életművének legjelentősebb része a képzőművészethez kapcsolódik. 
Ismerd meg ezt az oldalát is, igazi kuriózum lesz a tárlat.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum/fotó: National Today