Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most először szerepel magyar egyetem az illusztris Times Higher  Education (THE) világrangsorának legjobb, 250-es mezőnyében. 

A THE munkatársai öt területet vesznek figyelembe és ezek alapján mérik az intézményeket. Ezek közé tartozik az oktatási környezet, a kutatás, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció. A Semmelweis a legtöbb mutatón javítani tudott, leginkább az idézettség és a kutatás terén.

Grafika: semmelweis.hu

A legfrissebb, 2023-as világranglistát a mai napon hozták nyilvánosságra. Az egyetem most nagy előrelépésről tett tanúbizonyságot, hiszen a tavalyi 250-300. közötti tartomány helyett most a 200-250. pozíció között szerepel.

„A Semmelweis Egyetem Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjobb felsőoktatási intézménye, amely leginkább a tudományos teljesítményének, a világszinten is elismert oktatási minőségének, a nemzetközi vérkeringésben való részvételének, nagy arányú külföldi hallgatói létszámának, valamint a COVID-járványban való kiemelt szerepvállalásának köszönheti kimagasló eredményét a felsőoktatási rangsorokban.” – Dr. Merkely Béla

Immár a nyugat-európai egyetemek komoly versenytársának számítunk, célunk, hogy bekerüljünk a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye és Európa top 5 gyógyító szakegyeteme közé – fogalmazott a rektor.

Az Európai Unió tagállamai között a Semmelweis a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg.

A Times Higher  Education listájára egyébként tizenegy hazai egyetem került fel. Az első ezerben az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601-800., a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, továbbá az Óbudai Egyetem a 1001-1200. helyet foglalja el.

Az összesített rangsor élén az Oxford, a Harvard, valamint harmadik helyen, holtversenyben a Stanford és a Cambridge Egyetemek szerepelnek.

/A nyitókép illusztráció, Fotó: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem/