Bemutatták a párizsi olimpiai és paralimpiai játékok érmeit. Az esemény nem csak a sport szerelmeseit, hanem a művészet és a design kedvelőit is magával ragadta egy különleges és innovatív megközelítéssel, ami összeköti a játékokat Párizs ikonikus szimbólumával, az Eiffel-toronnyal.

Az érmék tervezésekor a szervezőbizottság és a kreatív igazgató, Thierry Reboul egy rendkívül különleges ötlettel állt elő: minden érem közepén helyet kapott egy hatszög, amely valójában az Eiffel-toronyból származó fémből készült. Ez a hatszög nem csupán Franciaországot jelképezi, hanem egy darabot is hozzáad Párizsból minden sportoló számára, aki ezt az érmet büszkén viselheti majd.

Az 18 gramm súlyú hatszögletű betét anyaga nem más, mint az Eiffel-torony korábbi felújítási munkálatai során keletkezett vashulladék. Ezt az anyagot egy titkos helyen őrizték, amíg el nem jött az ideje, hogy újra életre keljen az olimpiai és paralimpiai érmek formájában. Az érmek designjában a hatszögletű betétek a medálok előlapjának közepén helyezkednek el, ahonnan fénysugarakat idéző barázdák futnak ki a medálok pereméig, ezzel is kiemelve azok szépségét és jelentőségét.

Az olimpiai érmek hátlapján Niké, a győzelem istennője látható, ahogy az athéni újkori játékok központi stadionjának közepén áll, körülötte az athéni Akropolisz és az Eiffel-torony képei, összekötve ezzel a modern és az ókori olimpia világát. A Chaumet ékszerház által tervezett medálok 8.5 centiméter átmérőjűek, vastagságuk pedig 9.2 milliméter, ami méltóvá teszi őket arra, hogy a sportolók életének egyik legnagyobb teljesítményét jutalmazzák.

Az olimpiára és paralimpiára összesen 5084 érem készül, amelyek mindegyike a Chaumet ékszerház mesteri keze munkáját dicséri. Az aranyérmek súlya 529 gramm, az ezüstérmeké 525 gramm, míg a bronzérmeké 455 gramm, ezzel is kiemelve azok értékét és jelentőségét.

A 2024-es olimpia érmeinek bemutatása nem csak a sportágak ünnepe, hanem egy összetett művészeti és kulturális esemény is, amely mélyen gyökerezik a francia főváros történelmében és szimbólumaiban. Az Eiffel-toronyból származó anyag felhasználása az érmekben egyedülálló módja annak, hogy a játékok örökségét minden résztvevő és győztes számára megőrizzék. Az ilyen innovációk és gondosan megtervezett részletek teszik a párizsi olimpiát és paralimpiát valóban emlékezetessé minden résztvevő és néző számára.