A Bátaszéki Autópálya Alosztály egyenruhásai az éjszaka fogtak el Bogyiszló térségében egy angol embercsempészt, aki hét illegális migránst szállított az általa bérelt kisbuszban.

A Tolna megyei rendőrök 2022. augusztus 15-én nem sokkal éjfél előtt – saját észlelés alapján – állítottak meg magyar rendszámú kisbuszt az M9-es autóúton a 8-as kilométerszelvény közelében, Bogyiszló térségében. A kocsit egy 44 éves angol férfi vezette, aki hét illegális migránst szállított.  

A külföldiek közül négyen szír, hárman pedig török állampolgárnak vallották magukat, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.  

Követve a hatályos szabályokat

Az illegális migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán a sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. A férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, és az illetékes ügyészségen előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.