Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világ könyvfővárosa is lehet Budapest jövőre, ha az UNESCO úgy akarja.

Budapest benyújtja a pályázatot, miszerint szeretne a világ könyvfővárosa lenni a 2023-as évben. Ez a cím nem csak jól hangzik, de turisztikai szempontból is fontos lehet.

„Reményeink szerint az egyéves programsorozattal a könyvszakmát és a kulturális turizmusban érintett szereplőket is támogathatjuk” – jelentette be Karácsony Gergely.

Az UNESCO 2001 óta évente választja ki a városokat, amelyek ezt a címet kapják. A megválasztott városok egy éven keresztül funkcionálnak a világ könyvfővárosaként. Ha Budapest megnyeri a pályázatot, a tervek szerint a programok nagy része ingyenes lesz, hiszen a városvezetésnek nagyon fontos, hogy a lakosságot nagy mértékben megismertesse a kultúrával. A pályázatról az egyeztetések már tavasszal elkezdődtek.

Az UNESCO célja a programmal, hogy az egész társadalom számára elérhető legyen a kultúra és ennek hatására minél több emberrel megismertessék az olvasás szeretetét, valamint a művészetet.