Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyedülálló és érdekes növény, amely természetes kártevőirtóként is működik.
Szeretnél egy csipetnyi intrikát varázsolni szobanövény kollekciódba? Ne keress tovább, mint a Vénusz légycsapója ( Dionaea muscipula ). Ez a húsevő növény nem csak egy csipetnyi intrikát kölcsönöz otthonodnak, hanem természetes kártevőirtóként is szolgál.

Fény vagy árnyék?

A növény erős, közvetett napfényben fejlődik. Helyezd egy szűrt fényű ablak közelébe vagy jól megvilágított helyre beltérben. Ne tedd ki közvetlen napfénynek, mert károsíthatja az érzékeny leveleket.

Hová tegyem?

A Vénusz légycsapdája átlagos vagy magasabb páratartalom mellett virágzik, így a ház bármely helyiségében elhelyezheted. Egy világos konyhaablakpárkányon segít elkapni minden bosszantó rovart.

Hogyan tartsam életben?

Tartsd a talajt folyamatosan nedvesen. Válassz desztillált vizet vagy esővizet, hogy elkerüld a csapvízben található ásványi anyagokat, amelyek károsak a növényre. Télen a Vénusz légycsapója természetes nyugalmi időszakát hűvösebb (10-15 C körüli) hőmérséklet biztosításával érhetjük el. Bár lehullatja a leveleit, tavasszal visszatérnek, és készen állnak arra, hogy ismét befogják a zsákmányt.

Tudtad?

A Vénusz légycsapója az Egyesült Államok észak- és dél-karolinai vizes élőhelyein honos. Csapdamechanizmusa zseniális túlélési stratégiaként fejlődött ki tápanyagszegény környezetben. Mindegyik csapda apró szőrszálakat tartalmaz, amelyek rovar hatására a levelek egy másodpercen belül becsukódnak.