0:00
/
Csupán pár légvétel

A szüret, a borfeldolgozás veszélyeket is rejt, ha csak a mustgázra gondolunk. Mint mindenhol, itt is nagy a személyi felelősség kérdése. A témában beszélgettünk Köves Péterrel, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjével.

„Tolna vármegyében számos helyen már javában zajlik a szüret, amivel kezdetét vette a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a köznyelvben csak mustgáznak nevezett szén-dioxid”

– mondta Köves Péter.  A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt.

„Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet.”

Tulajdonképpen néhány levegővétel után, akár eszméletvesztés következhet be, majd fulladás.

De hogy elégséges megelőzés gyanánt a jól ismert „gyertyamódszer”, erről is tájékoztat a szóvivő.

(Megszólal: Köves Péter, szóvivő)