Országszerte korcsoportonként összeírják a sertéseket a járási állategészségügyi szakemberek ezév  november végéig. Az országos főállatorvos által elrendelt feladat célja az adatfrissítés mellett, a járványvédelmi tájékoztatás. A „Jó Sertéstartási Gyakorlat” útmutató nyomtatott példányának átadására is sor kerül. A számlálást már e hónapban elkezdték.

„A cenzus során a szakemberek – az állattartásra vonatkozó általános előírások  felfrissítése mellett – több, a járványhelyzet miatt a sertéstartók estében kiemeltem fontos kötelezettséget is átbeszélnek a tartókkal”

– fogalmazott  dr. Bognár Lajos országos főállatorvos. Minden területen fontos az információ csere.

Vannak bejelentendő adatok

A számlálás során a változásokról is tájékoztatják a tartókat illetve azokról a feladatokról, melyek rájuk nézve kötelező. Haladéktalanul jelenteni a kell például a területi állategészségügyi hatóságnak ha befejezted a tartást, szünetelteted vagy éppen újraindítod.

Fontos közölni ha változik a tartási hely. 

Azokban a gazdaságokban, ahol 2022-ben már megtörtént a cenzus, a számlálást nem végzik el ismét, azonban a járványvédelmi és általános tájékoztatásra esetükben is sor kerül.