Egy film a világsikerről és a mögötte rejlő buktatókról…

2 hónap

A hazai mozikban áprilistól lesz látható a Back to Black című életrajzi filmdráma, amely a tragikusan elhunyt fiatal énekes/dalszerző, Amy Winehouse (1983-2011) életét mutatja be.

A film címét Amy utolsó, világsikerű albuma adta, melynek köszönhetően több Grammy-díjjal is jutalmazták a fiatal művészt. A készítők törekedtek arra, hogy a brit énekes művészi képességét, humorát, valamint őszinteségét is kiemeljék. Egyfajta tisztelgésnek szánták a rendkívüli tehetség előtt. Az extravagáns sztár mély, érzelemgazdag kontraalt énekhangjáról, valamint különböző zenei műfajok (soul,  jazz és blous) ötvözéséről vált ismertté. Rövid élete és munkássága során hatalmas hatást gyakorolt a populáris kultúrára és a zeneiparra.

A film a sztár zenei karrierjén túl a magánéletébe is betekintést enged, kezdve az észak-londoni jazz-zenész életével, egészen a hírnév és a csillogás mögött rejlő buktatókig. Hisz hiába volt a karrirje a csúcson, függőségével és a félresikerült házassága hullámvölgyeivel nem bírt megbirkózni. A 2023-as forgatás helyszíne London volt. A Winehouse-t megszemélyesítő Marisa Abela alakítása megosztotta a rajongókat, bár azt senki nem vitatja, hogy nem volt könnyű dolga az ikon megformálásával és dalainak eléneklésével. A Matt Greenhalgh által írt filmet Sam Taylor-Johnson (A szürke ötven árnyalata) rendezte.

"Elolvastam a forgatókönyvet és igazán jól sikerült benne, hogy emlékezett Amy humorára. Ezt tényleg jól elkapta." – védte meg a brit énekes, Mark Ronson a filmet és annak rendezőjét is.