Az emelkedő energiaárak miatt robbanásszerűen megnőtt a kereslet a napelemes rendszerek iránt, ez komplett tolvajbandák figyelmét is felkeltette.

Az érdeklődés növekedésével egyenes arányban nőnek az árak is, és a várakozási idő is kitolódik. Persze senki nem szeret hosszú hónapokat várni, de olyanok is akadnak, akik fizetni sem nagyon szeretnek – írja a villanysutosok.hu.

Csak az elmúlt két hétben számos rendőrségi jelentés is érkezett ebben a tárgyban: a Wunsiedel megyei Arzbergben 114 fotovoltaikus modult loptak el egy építkezésről. A brandenburgi Nauenben 30 000 euró értékű napelemes technológia tűnt el.  Brandenburg és Szászország határán, Gorden-Staupitzban 61 napelem tűnt el egy napelemparkból. A bajorországi Oberstreuban tolvajok mintegy 130 modult loptak el egy másik naperőműből. A dél-hesseni Rodgauban ismeretlenek több ezer euró értékben lovasítottak meg modulokat egy építkezésről. A München melletti Windachban pedig invertereket loptak el 100 ezer euró összértékben.

Napelemet lopni nem túl könnyű

A hatóságok szerint az esetek többsége szervezett bandák számlájára írható, amelyek éjszaka dolgoznak, és munkamegosztás alapján végzik áldatlan tevékenységüket. A meglovasított berendezéseket ezután többnyire furgonokban szállítják el a helyszínről.

A berendezések védelme érdekében a Szászországi Bűnügyi Hivatal azt javasolja, hogy a különösen lopásveszélyes alkatrészeket úgy szereljék be, hogy azokat csak speciális szerszámokkal, vagy roncsolással lehessen szétszerelni. A rendőrség beszámolója szerint a tolvajok egyre gyakrabban veszik célba a kisebb, házak és garázsok tetején lévő berendezéseket is.

Magyarország sem maradt ki a szervezett napelem rablásból, két éve pedig a Veszprém megyei Márkón családi házak faláról szerelték le az invertereket a napenergiát favorizáló tolvajok.