Kirándulj Te is a 100 éves faóriáshoz! Mutatjuk a közelgő esemény részletes programját!

Április 29-én Rezét gőzössel indul a nyári menetrend a Gemenci Állami Erdei Vasúton, április 30-án pedig „Éledő Gemenc” címmel ökoturisztikai szezonnyitó nappal várja a bakancsos turistákat a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön.

Egy nem mindennapi kihívásnak is beillő, 20 km-es Titán túrával kedveskednek a szervezők mindazoknak, aki saját szemükkel szeretnék megtapasztalni hazánk legnagyobb törzskerületű, 100 éves faóriásának tekintélyt parancsoló látványát.

 Április 30-án, vasárnap szélesre nyitják Gemenc déli kapuját Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban. Az „Éledő Gemenc” ökoturisztikai szezonnyitón az állandó interaktív kiállítások mellett, lovasfogatos természetjárással, könyvbemutatóval, vasútmodell kiállítással, a vasút hőskorából származó tárgyi emlékek tárlatával, készségfejlesztő fajátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, középkori lovas nomádok harcmodorának bemutatóival, helyi termékek vásárával, és háziasan elkészített szarvas pörkölttel, valamint további érdekes programokkal várják az érdeklődőket.

Idén először áll szolgálatba a Rezét gőzös.

A vonatokon a rendezvény karszalagjával lehet utazni, nem kell külön menetjegyet váltani.

Erdőben, fogattal: Egy órás erdei kirándulás lovasfogattal.
Indulási időpontok: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30

Lovas hagyományok: Az Anda Lovas Sport Egyesület célja a középkori lovas nomádok harcmodorának felelevenítése és minél magasabb szintű művelése, a korszaknak megfelelő viselet és fegyverek bemutatása, használata.

 A program kiállításokkal is kecsegtet, melyek 9:00 és 17:00 óra között látogathatók.

Legenda és valóság:  A GEMENCI GÍMSZARVAS. A Frigyes főherceg kiállítási pavilonjában berendezett kiállítás a gímszarvasok életéről, szokásairól, vadászatukról nyújt áttekintést. Mi történik a vaddal Gemencen az árvizek idején? Hogyan növekszik az agancs? Agancs vagy szarv, őz vagy szarvas, selejt, visszarakott vagy golyóérett? – hasonló kérdésekre is választ kaphatunk az új kiállítást megtekintve. (Tárlatvezetés 9:00 és 16:00 között, óránként.)

Szarvas Pongrác saját grafikáival illusztrált könyvbemutatóján is részt lehet venni.

A Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben kiállítás bepillantást enged az erdőt körülölelő vidék, Sárköz néprajzába, a korábbi tulajdonos, a Kalocsai Érseki Uradalom gazdálkodásába.  “A Pécsi Gyors” Vasútmodellező Klub kiállítása is várja közönségét. A kb. 45 perces bemutatók 11:45-kor és 14:30-kor kezdődnek.  Az „idő vasfoga” pedig tárgyi emlékeket láttat a vasút hőskorából.

 Töltsd kellemesen az időt az éledő természetben!