Szabadnapos volt, amikor látta, hogy szükség van a segítségre.  Azonnal cselekedett.

Május 22.  Bonyhád, Szabadság tér

Szolgálat után.  Lovász Krisztián tűzoltó őrmester, a szekszárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója azt látta, hogy egy személygépkocsi az úttestet elhagyva zöld területre futott.

 

A jármű utasa kiugrott az autóból és segítségért kiáltott, mivel a sofőr rosszul lett.

Krisztián azonnal a gépkocsihoz sietett, ahol azt látta, hogy az eszméletlen férfi keringése és légzése is leállt. Kérte a közeli járókelőket, hogy tárcsázzák a 112-es központi segélyhívót.  Egy szabadnapos ápolónővel közösen megkezdték az előírásoknak megfelelő protokollt.

 


Lélegeztetéssel és a keringést biztosító mellkasi kompresszióval gondoskodtak az eszméletlen férfi életben tartásáról. Kis idő elteltével ennek köszönhetően újra önállóan vette a levegőt, pulzusa kitapintható volt.

Ezt követően a beteget stabil oldalfekvésbe helyezték, aki rövid időn belül ismételten nem mutatott életjeleket, ezért folytatták az újraélesztés protokollját, egészen a tűzoltó kollégák kiérkezéséig. A bonyhádi hivatásos tűzoltók átvették a sérültet és folytatták a mellkaskompressziót a mentőszolgálat helyszínre érkezéséig. A mentők stabilizálták beteg állapotát, majd kórházba szállították. Az idős férfi azóta jól van.

Családja nevében is köszönjük Krisztián és az ápolónő hozzáállását! Mert a hétköznapi hősök léteznek!

(Fotók: Lovász Krisztián archívum, forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Facebook oldala)