Az evangélikus egyház egy meghatározó személyisége távozott a 78. születésnapja után nem sokkal. 

„Bonyhád város vezetése mély megrendüléssel értesült a történtekről, és együttérzését fejezi ki a családnak”

– olvasható a város közösségi oldalán a búcsúszó.

Krähling Dániel 1946. január 3-án született Gyönkön, ahol édesapja pap volt. A gimnáziumi éveit itt kezdte, de az érettségit már Bonyhádon szerezte, mivel édesapja időközben Bonyhádra került lelkipásztorként. Budapesten tanult teológiát, 1969-ben lett pappá szentelve, és ugyanebben az évben házasodott.

„1970-ben – édesapja halálakor – került Bonyhádra, mint a helyettese, 1972-től pedig megválasztott lelkészként szolgált itt. 1993-tól az egyházkörzet elöljárója volt. 2011-ben nyugállományba vonult, de a német nyelvű istentiszteleteket haláláig megtartotta.”

Aktív volt a közéletben

Tagja volt a városi képviselő-testületnek és a német önkormányzatnak. Nagy szerepe volt Bonyhád német testvértelepülésével, Wernauval való kapcsolatok újjáélesztésében. Fellépett azért, hogy a Petőfi Sándor Gimnázium a rendszerváltás után ismét az evangélikus egyház fenntartása alá kerüljön.

Szerzőként, fordítóként, tanácsadóként és lektroként is segítette a Bonnharder Nachrichten német nyelvű helyi lap indítását. 

A tevékenységét Bonyhád városa 2000-ben Perczel-díjjal méltatta és a Gyalog István-díjat is megkapta 2017-ben. 2023. november 10-én a Magyarországi Evangélikus Egyháztól megkapta az Ordass díjat. 

Szinte egész életében Bonyhádhoz és az egyházközösséghez kötötte szolgálata. 

„Kedves Dani bácsi! Már most hiányoljuk a humorodat, a tanácsaidat és a válaszaidat a kérdéseinkre. Nyugodj békében!”

Dani bácsi temetése január 26-án 15:00-kor lesz a Bonyhádi Evangélikus Temetőben.

(forrás, fotó: Bonyhád Város oldala, Facebook)