Többségében jó volt a tapasztalat. A nyári szezonális ellenőrzés során kutyák számára engedélyezett, külső élősködők elleni nyakörveket is vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

Az ellenőrzött 13, házi kedvenceknek szánt nyakörv többségében megfelelőnek bizonyult, ugyanakkor néhány terméknél a hatóanyagtartalommal kapcsolatban merültek fel problémák.

Egy termék adott gyártási tételét kivonták a forgalomból

A nyári időszakban kiemelten fontos az alkalmazásuk. A laboratóriumi vizsgálatok során megmérték a termékek hatóanyagtartalmát, ellenőrizték a nyakörvek hosszát, és érzékszervi vizsgálattal tanulmányozták azok megjelenését, használhatóságát. Nyolc termék esetében valamennyi vizsgált paraméter megfelelt. Négy, azonos gyártóhelyen előállított nyakörv gerániol hatóanyagtartalma azonban minimálisan meghaladta az engedélyezett határértéket.

 

 A „HappyPet Guard bolha és kullancsirtó nyakörv kutyák részére” terméknél hatóanyagtartalma és megjelenése jelentősen eltért az engedélyben foglaltaktól, ezért a vizsgált gyártási tételt a hatóság visszahívta a forgalomból.  

(fotó: illusztráció)