Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie – ez csak egy dolog, amit be kell tartani az e területen munkálkodóknak. Mások mellett erre hívja fel a figyelmet a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A 2022-es esztendőben a betakarítással összefüggő tűzesetek a június-augusztus hónapjaiban az alábbiak szerint alakultak: két mezőgazdasági vontató, egy pótkocsi, két bálázó és két kombájn is lángra kapott a technikai eszközöket, járműveket illetően.

A szakemberek szerint ezeket tartsd szem előtt!

Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.

Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is.

A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.

A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.

A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.

Előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tüzeket

A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.  A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie. Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.

Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.

A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.