Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Te is szereted a csillagos eget csodálni? Van egy teóriánk számodra, ami valószínűleg nem fog tetszeni. Egyes tanulmányok ugyanis azt jósolják, hogy 20 éven belül búcsút inthetünk az éjszakákat kísérő csillagos égboltnak.

A probléma mögött húzódó okot nem kell túlmagyarázni: fényszennyezés. A fénykibocsátó diódák (LED-es izzók) és más világítási formák fokozott használata drámai mértékben fényesebbé teszi az éjszakai égboltot – adta közzé a Guardian.

A Christopher Kyba német fizikus vezette kutatás eredményei kimutatták, hogy a fokozódó fényszennyezés okán az éjszakai égbolt minden évben mintegy 10 százalékkal lesz világosabb. Ha ez a tendencia nem változik, akkor 20 éven belül láthatatlanná válhat számunkra az összes csillag – leszámítva a legfényesebbeket.

A fizikus szerint léteznek olyan módszerek, melyekkel anélkül csökkenthetnénk a fényszennyezést, hogy teljes sötétségbe borítanánk a városokat. Egyrészt változtathatnánk a közvilágítás fényerején, másrészt pedig gondoskodhatnánk arról, hogy ezek a lámpák kizárólag lefelé világítsanak, fényük pedig vöröses legyen.

Emellett a rovarok pusztulása is felgyorsulhat, hiszen a mesterséges fény vonzza ezeket az élőlényeket, ám érintkezés esetén elpusztulnak. Így a madarak és egyéb rovarevő élőlények táplálékforrásai egyre kisebbek lesznek, mi pedig nagyon fontos beporzókat vesztünk.