1 év

Ez lesz az első emlékfesztivál. November 21-23. között várja a művész tisztelőit a Kocsis-Hauser Alapítvány, Debrecenben. 

A programsor eseményein klasszikuszenei  kiválóságok Jean-Efflam Bavouzet – napjaink egyik legjelentősebb francia zongoraművésze –, a  Keller Quartet, Hauser Adrienne zongoraművész és Giovanni Bertolazzi játékát hallhatja a  közönség. A Kodály Filharmonikusok az In memoriam Kocsis Zoltán hangversennyel  emlékeznek meg a fesztivál feledhetetlen névadójáról. 

Országszerte adóznak emléke előtt

A teljesség igénye nélkül

Az alapítvány a zongoraművész emléke előtt Tiszadobon majd Mátészalkán tartott hangversenyeket. Ennek befejező aktusa lesz a debreceni emlékfesztivál. A Kocsis-Hauser Alapítvány zászlaján a fiatal zeneművészek támogatása áll. Ezért is szerepel a műsoron Giovanni Bertolazzi.   

A Veronában született, mindössze 24 éves muzsikus több, mint negyven díjjal a háta mögött várja a publikumot. A 2021-es Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen 2. díjat, valamint öt  további különdíjat – ezek közt a Cziffra Fesztivál-különdíját – kapott. 

A Kodály Filharmonikusok november 22-i In memoriam Kocsis Zoltán koncertjének szólistája Jean Efflam Bavouzet. A francia zongorista több szálon is kötődik Magyarországhoz. A fesztivál keretében mesterkurzust is tart majd. 

November 23-án Hauser Adrienne és a Keller Quartet estje zárja a programsort. Hauser Adrienne  zongoratanulmányait 4 és fél éves korában kezdte. 7 évesen felvették a Zeneakadémia különleges  tehetségeket gondozó osztályába, 1981-ben a Zongora Tanszakra, ahol Kocsis Zoltán, Rados Ferenc,  és Kurtág György tanítványa volt. A Keller Quartetet 1987-ben Keller András alapította.

Kocsis Zoltán több mint negyven éven keresztül állt a magyar zenei élet szolgálatában,  egyik legjelentősebb és legsokoldalúbb egyéniségeként. 2016. november 6-án hunyt el, szinte pontosan annyi idősen, mint Bartók Béla.

(fotó: filharmonikusok.hu)