Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az internetes csalók újabb elkövetési módszerekkel támadnak.  Egyre többen válnak internetes bűncselekmények áldozatává, a rendőrség a megelőzés lehetőségeire hívja fel a figyelmet!

Vármegyénkben többen estek áldozatol

Az elmúlt időszakban több hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény történt, amelynek Tolna vármegyei sértettjei voltak. Az elkövetők különböző internetes hirdetési oldalakon (pl. Marketplace, Jófogás, Vinted) eladásra kínált termékekre jelentkeznek, mint vevő. A vásárláshoz e-mail címet kérnek, amelyre az eladó később egy olyan e-mail üzenetet kap, amely látszólag a hirdetési oldaltól, vagy futárcégtől származik.

Figyelem! Itt a bibi!

Az e-mailben az áll, hogy a terméket már kifizették, amelyet az eladó egy linken a bankkártya adatok megadásával tud megerősíteni.

Az eladók több esetben megadták a bankkártyájuk adatait, a csalók így hozzáfértek a bankszámlájukon tartott pénzükhöz, és megkárosították a sértetteket!

A rendőrség minden eszközzel fellép az online bűncselekmények megakadályozása ellen és azért is, hogy elkapják a bűnözőket. De ez nem mindig elég. Fontos, hogy Te is legyél óvatos!

A bankkártya adatokat (kártyaszám, érvényességi idő, cvc kód) soha ne add meg magánszemélyeknek! Ahhoz, hogy az eladásra kínált terméket a vevő megvásárolja, kizárólag az eladó bankszámlájának számára van szüksége, amelyre a termék árát elutalhatja.
 

E-mailben kapott linken felugró oldalak nem biztonságosak! Az ilyen felületeken megadott adataink veszélyben lehetnek! Amennyiben a szolgáltató oldalára szeretnél lépni, azt a böngészőből közvetlen úton tedd meg!
 

BANKKÁRTYA ADATOKAT (KÁRTYASZÁM, ÉRVÉNYESSÉGI IDŐ, CVC KÓD) IDEGEN SZEMÉLYEKNEK, VAGY EMAILBEN KAPOTT HIVATKOZÁSRÓL MEGNYITOTT FELÜLETEN MEGADNI TILOS!

 Amennyiben az online biztonságod érdekében további tájékoztatásra van szükséged, keresd fel a www.kiberpajzs.hu felületet, ahol naprakész információkat kaphatsz az aktuális elkövetési módszerekről, valamint a megelőzés gyakorlati lehetőségeiről egyaránt.