Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Érdemes időben lépni: ennyiért lehet most szállást foglalni

Nem lehet okuk panaszra a szállásadóknak. Már most rekordokat döntöget a foglalás, olyannyira, hogy várhatóan többen utaznak majd idén, mint 2019-ben, írja a Világgazdaság.

A legkedveltebb úticél továbbra is a Balaton, minden harmadik foglalás oda szól. A Szállás.hu információi szerint bár a jelek biztatóak, azt még nehéz megjósolni, hogyan hat a szektorra az infláció. Mert ha drágul az üzemanyag, az élelmiszerek, és ezzel nőnek a mindennapos kiadások, az embereknek várhatóan kevesebb pénze marad a nyaralásra.

2019-hez viszonyítva 30 százalékkal kerülnek többe a szállások, 2021-hez képest viszont mindössze 0,23 százalékosa változás. A balatoni szállodai átlagár személyenként egy éjszakáért jelenleg 19 ezer forintot, az apartmanokért a tavalyihoz hasonlóan 9200 forintot kérnek el. Érthető, hogy ez utóbbi iránt nagyobb a kereslet, de várhatóan a nyár előrehaladtával kiegyenlítődnek az arányok. Az áremeléseket az infláció, az üzemeltetési költségek mellet az indokolja, hogy a súlyos munkaerőhiány miatt a bérköltségek is egyre magasabbak. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a szálláshelyek beruházásokkal készültek a nyitásra, mert a tapasztalatok szerint a nyaralók színvonalas szolgáltatás várnak el a pénzükért.

Bár a Balaton toronymagasan vezet, a Tisza-tó iránt is egyre nagyobb a kereslet. A szállások átlagára itt 8400 forintra emelkedett: ezen belül a hoteleké 12,4 százalékkal 17 ezer forintra csökkent, az apartmanokban, vendégházakban és panziókban viszont 5,7 százalékkal kell többet fizetni egy éjszakáért, jellemzően 7900 forintot.

A Szállás.hu adatai szerint a nyár mellett a pünkösd, sőt a koraősz is kiemelkedő lehet, mi több a tavaly lezárt foglalások bruttó összértékének 50 százaléka már beérkezett, annak ellenére, hogy a foglalások számának körülbelül harmadánál járunk.   

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com