Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelő értekezletére Szekszárdon, a Wesselényi utcában került sor. Az Igazgatóság elmúlt évi tevékenységét Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a szervezet igazgatója foglalta össze.
2023-ban összesen 2.373 eseményhez vonultak a vármegye tűzoltóságai, ebből 746 tűzeset és 1.627 műszaki mentés történt, amely 40 %-kal több az előző évi összes műveleteknél. 

Arányait tekintve a műszaki mentések száma 92 %-os emelkedést, míg a tűzesetek száma 14 % -os csökkenést mutat.

Az igazgató kitért a kéménytüzek és szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos események statisztikáira, továbbá kiemelte a Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság, valamint a katasztrófavédelmi kirendeltségek és hivatásos tűzoltó-parancsnokságok tűzmegelőzés érdekében folytatott közös munkáját.  

Vármegyénk hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóságian felül az igazgató az önkéntes mentőszervezetek jelentőségét is hangsúlyozta. 

A tábornok kiemelte, hogy 2024-ben is folytatni kell a magas színvonalú munkát. Továbbá figyelmet kell fordítani az állomány folyamatos képzésére és egészségének megőrzésére.


Laczkó Levente tűzoltó ezredes megerősítette, hogy az Igazgatóság 2023. évben nyújtott teljesítménye megfelelő volt.  A Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság munkája a halálos kimenetelű lakástüzek, továbbá a szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos események megelőzésében is központi statisztikákban is megmutatkoznak. A szolgálatvezető méltatta az Igazgatóság rendvédelmi társszervekkel, társhatóságokkal, valamint az együttműködő szervezetekkel folytatott közös munkájának eredményeit, amely együttműködések mind hozzájárulnak a Tolna vármegyében élő emberek biztonságához. Nem utolsó sorban említést tett, hogy az állomány családjainak is jár a köszönet, mivel szeretteik állandó támaszát képezik.
Fotó: Tolna VMKI