Manapság sokszor szóba kerülnek a helyi ételekés a globalizáció. A zmescience.com beszámolója szerint azonban a globalizáció tulajdonképpen évszázadokkal ezelőtt vette kezdetét, és az élelmiszernövények többsége nehezen köthető tisztán egyes földrajzi körzetekhez.

Folyamatosan vitték a növényeket

A nagy felfedezések és a nagy hódítások együtt jártak az újonnan elért területek növényeinek begyűjtésével és távoli országokban való terjesztésével. többek között az Európában is termesztett napraforgó és tök Észak-Amerikából, a kukorica, burgonya, paradicsom és számos gyümölcs Dél-Amerikából, a rizs és a kávé pedig Afrikából került hozzánk, miközben a földrészükről származó alma és dió világszerte elterjedt, természetesen mindenütt igazodva a helyi körülményekhez.

Ma már bátran kísérletezhetünk

Ma már a nagy növények között gyakorlatilag nem találunk olyanokat, amelyeket kizárólag az eredeti élőhelyükön termesztenek. Erre az a bizonyíték, hogy bizonyos kereteken belül a legtöbb növényt bárhol megtermeszthetjük.

 

Kép: pixabay.com