Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum 2022 nyarának végén Madocsa Község Önkormányzata megbízásából a falutól keletre, a Duna közelében egy kora Árpád-kori templom alaprajztisztázó feltárását végezte el helybeli lakosok.

Már felfedezték régebben

A templom helye régebbről ismert: már a 19. század végén említették az itt látható épületmaradványokat, amelyeket két évtizeddel ezelőtt sikerült terepbejárással is azonosítani. A templom körül fekvő elpusztult falu a felszínen gyűjtött kerámiatöredékek és fémtárgyak, érmék – amelyek sora első királyunk, Szent István denárjával indul – alapján a 10–12. században létezett, és a középkor későbbi évszázadaiban már nem volt lakott.

A feltárás célja annak megállapítása volt, hogy az alaprajz milyen módon maradt meg: a földben alapfalak vagy törmelékkel visszatöltött alapozási árkok vannak, illetve ezek milyen mélységben találhatók.

Az alapozási árkokban többnyire megmaradtak az alapfalak, azokat nem hordták el, nem termelték ki teljesen a templom pusztulása után. Az alapfalak kelet felé haladva egyre kisebb magasságban őrződtek meg, mert a templomnak helyet adó domb ebbe az irányban erősen lekopott. Az északi hajó- és szentélyfal találkozásánál alapozás helyett csak a törmelékkel visszatöltött alapárkot találtuk meg, a szentély keleti falánál pedig már csak egyetlen sor kő maradt meg az alapozási árok alján, helyenként pedig már az alapárok alját is elérte a szántás.

A templomon belül egyetlen sírt találtak a szakemberek, melléklete nem volt. A falakon kívül további négy temetkezést észleltek, de nem bontották ki őket. Érdekesség, hogy mindegyik sírban gyermek vagy fiatalabb ember nyugodott. A feltárás nem sok leletet eredményezett: közülük kiemelkedik egy, az alapozás habarcsába ragadt vonalkötegdíszes kerámiatöredék, valamint a kidobott földből begyűjtött S végű bronz karikaékszer.

 

Képek: wmmm.hu