A Dombóvári Járásbíróság előkészítő ülésén 1 év 9 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre, 5 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra és 1.000.000 forint pénzbüntetésre ítélte azt az ötvenegy éves győri nőt, aki 2022 tavaszán két személy halálát eredményező közúti balesetet okozott a 61-es főút Tolna megyei szakaszán. 

A szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztették, a pénzbüntetés megfizetésére húsz havi részletfizetést engedélyeztek.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint 

A nő 2022. április 28-án 10 óra 52 perc körüli időben nappali, jó látási viszonyok között, kétirányú, osztatlan forgalmi rendű, hibátlan, száraz állapotú, aszfalt burkolatú úttesten a 61-es számú főúton, menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávban Tamási irányából Dombóvár irányába közlekedett az általa vezetett, de házastársa tulajdonát képező Toyota C-HR típusú személygépkocsival. a mellette ülő házastársával mindketten be voltak kötve.

A vádlott figyelmetlensége miatt a személygépkocsi az emelkedő útszakaszon, egy hosszan elnyúló jobbra ívelő útkanyarulatban a záróvonalat átlépve áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba. Frontálisan ütközött a szabályosan közlekedő, a sértett által vezetett Renault Clio személygépkocsival.

A Toyota megperdült, majd orral a Renault haladási irányában a záróvonalra, míg a Renault a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávot szegélyező füves útárokba sodródott. A Renault személygépkocsi 71 éves vezetője súlyos, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. Halálának közvetlen oka a közlekedési balesetben létrejött sérülései miatt hunyt el. A Renault Clio 67 éves jobb első utasa súlyos, az élettel össze nem egyeztethető sérüléseket szenvedett. A baleset következtében a Toyota személygépkocsi jobb első utasa, a vádlott 53 éves házastársa súlyos sérüléseket szenvedett, így többek között borda-, szegycsont- és csigolyatörést, amelyek tényleges gyógytartama 120 napra tehető. A baleset következtében a vádlott is súlyos sérüléseket szenvedett, így szegycsonyt-, borda-, keresztcsont-, kézközépcsont-, kulcscsont- és sarokcsonttörést, amelyek tényleges gyógytartama 12 hétre tehető.

A járásbíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat halált okozó közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek. 

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségre is kiterjedő, tényfeltáró beismerését, az általa tanúsított őszinte megbánást, büntetlen előéletét, makulátlan közlekedési múltját, továbbá azt a tényt, hogy egy eltartásra szoruló kiskorú gyermeke van, míg nyomatékosan súlyosító körülményként értékelte azt, hogy az általa okozott balesetben két személy is elhunyt, illetve további kettő súlyosan megsérült.

Az ítélet jogerős, azt mind az ügyészség, mind a védelem tudomásul vette.

(fotó: illusztráció, pixabay)