Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
Felfüggesztették Szekszárdon a polgármester jogviszonyát, aki azonban ezt nem fogadta el

Maratoni közgyűlés helyszíne volt a Városháza díszterme. Az összejövetel zárt üléssel vette kezdetét, első napirendje pedig összeférhetetlenségről szólt.

"A Polgármester Úr jogosulatlanul felvett 2017-től stratégiai tanács elnökeként havi 300 ezer forint bruttó jövedelmet. Ezt fel is tűntette vagyonnyilatkozataiban. Ez úgynevezett jogcím nélküli gazdagodás"

– fogalmazott Máté Péter a Fidesz-KDNP frakció vezetője. A Közgyűlés felfüggesztette pozíciójából a polgármestert, aki azonban ezt nem fogadta el!  

"A szekszárdi közgyűlés zárt ülésen, minősített többséggel kimondta: összeférhetetlen a polgármesteri poszttal Ács Rezső elnöki tisztsége az ERÖV Zrt. stratégiai tanácsában"

–  idézi az mti  Bomba Gábort, az Éljen Szekszárd frakcióvezetőjét, a javaslat előterjesztőjét.

"A két tisztség összeférhetetlen, amit a polgármester 30 napon belül nem szüntetett meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget, és megszüntette a polgármester jogviszonyát – aki ezt nem fogadta el. A döntés ellen a polgármester öt napon belül bírósághoz fordulhat."

Az önkormányzati törvény szerint a 3000 fő feletti település főállású polgármestere – néhány kivételtől eltekintve – nem folytathat más kereső tevékenységet.

Közleményt adott ki a település vezetője

Az ügyben közleményt adott ki Ács Rezső és egyben közösségi oldalán is tájékoztatta a lakosságot:

" Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése zárt ülésen ma olyan döntést hozott, mellyel a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkámat. Az ERÖV Víziközmű Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében betöltött pozíciómat használták fel arra, hogy kimondják az összeférhetetlenséget és megszüntessék polgármesteri jogviszonyomat.

A döntést természetesen minden lehetséges jogi úton megtámadom.

Az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztemet soha nem titkoltam, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltettem a vagyonbevallásomban. Soha senki nem kifogásolta.  Ha a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodom ahhoz a jogomhoz, hogy én döntsem el, miképp oldom fel azt, vagyis, hogy melyik tisztségemről mondok le.

Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok.

2019-ben több mint hatezer szekszárdi szavazó tisztelt meg bizalmával, nem a Közgyűlés választott ebbe a tisztségembe. Nem hagyom cserben a várost!"

A nyílt ülésen tárgyaltak többek között arról, hogy átvilágítják a polgármesteri hivatal 2021 és 2023 közötti jogi és gazdasági működését. A határozatban felhívták a polgármestert arra, hogy ha 8 napon belül nem tudja igazolni szolgálati gépkocsijának szabályos használatát, akkor 2,8 millió forintot kell visszafizetnie az önkormányzatnak.