Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Görög vagy sárga? Vagy mindkettő?

Ez örök kérdés a dinnyefogyasztók körében. Az idei nyári szezonális ellenőrzések sorában a dinnyék mustrája is helyet kapott. A Nébih a fogyasztók számára szeretné megkönnyíteni a választást néhány fontos elvárás kiemelésével.

Mutatjuk mire figyel!

A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a ? világosabb csíkoknál megjelenő ? halvány vajszín.

A sokak által emlegetett kongó hang azonban félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.

Figyeld a tárolási körülményeket. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. Az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata.

Felezett dinnye vásárlásakor figyelj a higiéniai körülményekre.

Lékelt? Tudtad?

Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása (fólia).

„Érdemes tudni, hogy a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba”

– figyelmeztet weboldalán a nébih.

A hazai fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb.

Tehát görög vagy sárga?