A Szekszárdi Járási Ügyészség e miatt emelt vádat egy 17 éves fiatalkorú vádlott ellen, aki más ügyben 2022. március 24-től március 25-ig őrizetben volt, majd onnantól bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt. A vádlottal szemben elrendelt bűnügyi felügyelet keretében a járásbíróság előírta, hogy annak ideje alatt a fiatalkorú vádlott nem hagyhatja el a tartózkodási helyeként kijelölt, Tolna vármegyében található gyermekotthont. Ennek ellenőrzését nyomon követő technikai eszköz biztosította.

E nyomkövető eszköz megrongálódását követően 2022. szeptember 24-én délután a fiatalkorú vádlott engedély nélkül elhagyta a gyermekotthont, majd Szekszárdra jött és a pályaudvaron felszállt egy távolsági autóbuszra, ahol elfogták és visszavitték. 

2022. szeptember 30-án délután több kiskorú nevelt társával a vádlott ismét engedély nélkül elhagyta a gyermekotthont, és vonattal Budapestre utazott, ahol október 1-jén hajnalban a VII. kerületben az utcán elfogták. Az azonosítását követően az eljáró rendőrök éjszakára egy budapesti gyermekotthonban helyezték el, ahonnan azonban reggel szintén ismeretlen helyre távozott.

Újra elfogták

Ezután a Nagykőrösi Járásbíróság által kibocsátott elfogatóparancs alapján 2022. október 5-én a fiatalkorú vádlottat Nagykőrösön elfogták, majd elrendelték a letartóztatását.

Szökéseivel a vádlott kitartóan törekedett arra, hogy az ellene lopás miatt folyamatban lévő eljárásban a hatóságok elől ismeretlen helyre távozzon, a büntetőeljárás alól kivonja magát.

Az elkövetéskor fiatalkorú vádlottal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

(illusztráció, pixabay)