Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közel kétezer produktív munkaóra alatt több ezer liter alkoholt foglaltak le. Tavaly decembertől egészen január végéig tartottak országos szeszfőzde ellenőrzéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei. 

Az év utolsó hónapjában országszerte 22 bérfőzéssel és kereskedelmi főzéssel foglalkozó szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket. 

18 esetben tártak fel szabálytalanságokat. A bejelentés nélküli ellenőrzésekkel párhuzamban előfordult, hogy bűnügyi információkat kontrolláltak járőrök és pénzügyi nyomozók közösen.

Több tízezer liter szeszes folyadék

Az egyik esetben a szeszfőzdét és egyben kutyapanziót is üzemeltető család ingatlanjain több mint 25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről.

Értéke 150 millió forint volt. 

A pénzügyi nyomozók a tulajdonost előállították, és ellene jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak eljárást, aki a bűncselekmény elkövetése miatt akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Cél a folyamatos jogsértések feltárása 

Január végére több mint kilencszáz főzdébe jutottak el a pénzügyőrök, ahol megközelítőleg négyezer liter ismeretlen eredetű alkoholterméket foglaltak le. Több esetben találtak adminisztratív jellegű hiányosságokat és be nem jelentett alkalmazottakat.

A jogszabály értelmében párlatot előállítani – a meghatározott mennyiségen túl -kereskedelmi főzésben és bérfőzésben szabad. A kereskedelmi főzés és a bérfőzés engedélyköteles, a magánfőzés bejelentésköteles tevékenység. Aki engedély és bejelentés nélkül főz párlatot, jövedéki törvénysértés miatt vonható felelősségre, és akár többmilliós bírságra is számíthat.

(fotó: NAV)