Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha valamilyen kedvezmény járt 2022-ben a személyi jövedelemadóból és év közben, havonta nem érvényesítetted azt,  a személyijövedelemadó-bevallásban egy összegben juthatsz hozzá a pénzedhez. 

Ki kell tölteni a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adataidat

A személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény) a bevallásban érvényesíthető, függetlenül attól, hogy év közben adóelőleg formájában érvényesítetted-e.

A 25 év alatti fiatalok is jogosultak voltak tavaly az adóalap-kedvezményre. Nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint volt. Ez 65 055 forint adó-visszatérítést jelenthet havonta.

A személyi kedvezmény mértéke tavaly havonta 66 700 forint volt, amely az összevont adóalapot csökkentette, ez havi 10 005 forint adómegtakarítást jelentett. Ezt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5 000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak.

A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába – amit most egy összegben visszaigényelhetnek, ha eddig nem érvényesítették a kedvezményt.

A további részletekről a NAV oldalán tájékozódhatsz. A NAV Infóvonal pedig: 1819

Fontos!

A tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretnéd  megkapni az összeget.